Paznehtářský kurz
Kód: 552Detailní popis produktu
Náplní základního kurzu je detailní porozumění anatomii, fyziologii a procesu vzniku jednotlivých lézí (kde, jak a proč). Výběr a příprava vhodného nářadí, které umožní dosáhnout profesionálních výsledků. Od teorie „5-ti kroků“ úpravy paznehtů se postupně přesuneme k praktické výuce nejprve na mrtvých končetinách, později na farmu, kde jsou připravena zvířata k úpravě a k ošetření lézí. Každý účastník dostane díky velkému množství připraveného studijního materiálu a zvířat dostatek příležitostí, aby získal teoretické a praktické zkušenosti, i částečnou jistotu při rutinní úpravě zdravých končetin. Naučí se první pomoc při akutním kulhání, rozeznání a ošetření jednotlivých lézí v souladu s legislativou. Pozornost bude věnována i managementu úpravy stáda. Výběr a časování úprav s důrazem na udržení zdraví stáda.
Každý zúčastněný obdrží skripta obsahující všechny základní informace probrané v kurzu, včetně obrazového materiálu.
Přihlášku na kurz naleznete zde.
Instruktoři:
MVDr. Josef Prášek, Ph.D. působí na VETUNI Brno jako přednášející a garant několika předmětů týkajících se prevence a onemocnění přežvýkavců a jako vedoucí týmu veterinářů, techniků a paznehtářů, kteří se věnují preventivní medicíně skotu po celé ČR. Úpravě paznehtů se věnuje od roku 2002 (školitelé P. Mikulka, MVDr. O. Bečvář, D. Rowe (UK), K. Burgi (USA)) a postupně vybudoval úspěšný tým paznehtářů, který působí zejména na Vysočině. Od roku 2014 úzce spolupracuje s Karlem Burgim, předním světovým odborníkem na zdraví končetin skotu a Dairyland Hoof Care Institute (USA).
Karl Burgi působí po celém světě jako konzultant v oblasti zdraví končetin, instruktor úpravy paznehtů a v neposlední řadě jako vývojář a designer paznehtářských klecí a jiného vybavení potřebného pro poskytnutí prvotřídní péče o paznehty skotu. Karl Burgi spolupracuje s Veterinární Univerzitou ve Wisconsinu, kde se také podílí na řadě výzkumných projektů. Problematice zdraví paznehtů se věnuje přes 35 let. Vyučuje funkční úpravu paznehtů, metodu „5ti kroků“, kterou za použití nových vědeckých poznatků z oblasti anatomie, fyziologie pohybu, welfare a komfortu krav i analýzy velkého množství dat modifikoval na tzv. „moderní úpravu paznehtů“. Na farmách ve Wiskonsinu, kde stále osobně upravuje paznehty vysoko produkčních dojnic, dosahuje výsledku 3 – 5 % kulhavých zvířat za rok.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
